Dries Delrue

Dries Delrue

Dries Delrue met een lessenreeks over het Franse chanson en Jacques Brel.

Eerste les in een reeks van twee lessen (13/02/2019 en 12/03/2019). De lessenreeks vindt plaats in de Plantijnzaal van de bibliotheek (ingang via de Wolvestraat tegenover het station). Kostprijs voor één avond is 8 euro, voor de twee avonden 12 euro. Inschrijven via info@vsvk.be of telefonisch (Janneke Deknudt, 051/31.06.30).

Dries Delrue (°1944) maakte reeds als tiener kennis met het Franse chanson. Het radioprogramma ‘De charme van het chanson’ leerde hem al vlug alle belangrijke Franse chansonniers kennen maar ook de Nederlandstalige chansonniers die zestig jaar geleden ‘kleinkunstenaars’ werden genoemd. Het ‘betere’ lied boeide hem zo dat hij ook vele tijdschriftartikels en boeken over zowel Franse als Vlaamse en Nederlandse chansonniers las. Naderhand is hij zelf in tijdschriften als ‘Gandalf’ en ‘New Folk Sounds’ over het onderwerp gaan schrijven. Hij gaf reeds tal van voordrachten en lessenreeksen over het chanson. Hij was ook meerdere keren te gast op radio1 in het programma ‘De Groote Boodschap’. In 2012 was hij een der eerste gasten van Kurt Van Eeghem in het zaterdagavondprogramma op Klara: ‘Les compagnons de la chanson’. In het daarop volgende Klara-programma ‘La vie est Riguelle’ werd hij als chansonkenner vaak vernoemd.

Het ‚chanson’ is een kunstgenre dat tekst en muziek op een heel eigen wijze verenigt. De Fransen zijn meesters in het genre. Toch is het chanson bij ons maar matig bekend. Brassens en Barbara zijn namen die quasi bij iedereen wat oproepen. Chanson pour l’Auvergnat en Nantes zijn teksten die thans in veel studieboeken voor Frans voorkomen. De naam Ferré is al wat minder bekend en namen als Fanon en Leprest klinken voor de meesten al helemaal vreemd. Ook in België en in Québec zijn belangrijke chansonniers en chansonnières te vinden, denk maar aan Brel.

De luisterlezing ‘Frans Chanson’ laat, aan de hand van een vijftiental chansons, de luisteraar beter kennis maken met het chanson van vroeger en nu. In die lezing houden we het bij Franse artiesten.U zal zeker onbekende pareltjes ontdekken.
De teksten van de chansons worden ter beschikking gesteld, wat aanzienlijk helpt bij het luisteren en begrijpen.